Contact UsOur Mailing List       About UsOur MissionThe Senior LeadershipLeadership Board and Senior AdvisorsLeadership Team and Research FellowsEndorsementsMedia Inquiries       Media - NewsroomAdriatic Institute Disappointed by Pending German Approval for EU to Admit Croatia Global Financial Integrity and Adriatic Institute Announce Strategic Partnership to Launch New Study on the Balkans’ Illicit Adriatic Institute Raises Concerns Regarding Upcoming Freedom Fest Conference, F. A. Hayek Institute Ties to Anti-Semitic Groups       Join Us/Contribute       Blog Adriatic LibertasTeach an Old Dog New Tricks?Sound reasons not to invest in Croatia yet        EventsRule of Law Events       Prisega       Tax Freedom Day       AI In The NewsInternationalRegionalCroatia       Croatia in the News       Video Highlights       IssuesThe State of the Economy Rule of Law and Judicial ReformProtection of Property RightsCombating CorruptionTax ReformLabor Law ReformPrivatizationGovernment ReformFree EnterpriseOpen Letter to German Chancellor Angela Merkel on Croatia       Int'l Leaders SummitILS 2011ILS 2009ILS 2008ILS 2007ILS 2006ILS 2005  2005 News Articles  Strategic Economic PoliciesILS 2004  Seven Strategic Recommendations  2004 News Articles  2004 Speakers and Topics  ILS 2004 Presentations       Links       Home       Past Events

 

Follow Us on Facebook 

 

Adriatic Institute Co-Founders Natasha Srdoc and Joel Anand Samy 's Editorial Piece in
Croatia Review
A Call for New Thinking in Croatia's Upcoming Elections
Principled Leadership - A Historical Imperative

 

 

 

 

  

 

 

 

Prepoznajmo predsjedničkog kandidata koji će služiti građanima.
Predsjednički kanidat koji potpiše Prisegu za borbu protiv korupcije ima namjeru obračunati se s političkom korupcijom i prije svega služiti građanima.

Vesna Skare-Ozbolt potpisala je Prisegu!

Damir Kajin potpisao je Prisegu!

 

Ovom prisegom predsjednicki kandidati se obvezuju da će iskoristiti svoje ovlasti predlaganja zakona kako bi se bivšim i sadašnjim javnim dužnosnicima koji posjeduju neobjašnjeno bogatstvo zaplijenila imovina stečena nezakonitim bogaćenjem te da će osnovati Neovisni odbor za korupciju čiji će članovi biti pošteni i stručni hrvatski te strani suci i tužitelji iz zemalja sa snažnom tradicijom vladavine prava.

PRISEGA
BORBA PROTIV KORUPCIJE

Ovime, svečano prisežem da ću se ukoliko postanem Predsjednik Republike Hrvatske:

1) Boriti protiv političke i druge korupcije.
2) Poštivati i održavati vladavinu prava u svakoj mojoj aktivnosti i zahtjevati isto od svake osobe koju imenujem na javni položaj.
3) Tražiti ovlaštenje, kroz odgovarajuće izmjene zakona, da osnujem Neovisno povjerenstvo za korupciju. Njezini će članovi biti pošteni i stručni hrvatski i strani suci i tužitelji. Suci i tužitelji iz zemalja sa snažnom tradicijom vladavine prava pomoći će hrvatskom sudstvu i građanima da se obračunaju s političkom korupcijom kao i korupcijom na drugim područjima.
4) Iskoristiti svoju ovlast predlaganja zakona kako bih predložio zakon prema kojemu će bivši i sadašnji javni dužnosnici koji posjeduju neobjašnjeno bogatstvo morati dokazati izvor svojeg neobjašnjenog bogatstva. Iskoristiti ću sve svoje ovlasti – uključivo s pravom na sazivanje referenduma i pravom predlaganja ustavnih promjena, ukoliko je to potrebno - kako bi se zakonski dopustila zaplijena imovine stečene nezakonitim bogaćenjem:

1. “Svaki sadašnji ili bivši javni dužnosnik koji:

a) održava životni standard koji je u neskladu s njegovom sadašnjom ili prošlom službenom zaradom; ili
b) kontrolira novčana sredstva ili imovinu koja je u neskladu s njegovom sadašnjom ili prošlom zaradom vezanom uz javni položaj,
biti će optužen za kazneno djelo, ukoliko sudu ne ponudi zadovoljavajuće objašnjenje kako je bio u mogućnosti održavati takav životni standard ili kako su takva novčana sredstva ili imovina došla pod njegovu kontrolu.

Ukoliko sud smatra da je počinjeno kazneno djelo opisano člankom (1)(b) te da - uzimajući u obzir bliskost njegovog odnosa s optuženim i druge okolnosti - postoji razlog za vjerovanje da je neka druga osoba držala u posjedu financijska sredstva ili imovinu na čuvanju ili na drugi način u ime optuženog ili stekla takva sredstva ili imovinu kao poklon od optuženog, ta će se sredstva ili imovina, u nedostatku dokaza koji to negiraju, smatrati da su bila pod kontrolom optuženoga.

5) Obvezujem se da će novčana protuvrijednost zaplijenjene imovine biti pohranjena u hrvatsku državnu riznicu te da će se ti novci iskoristiti samo za otplatu nacionalnog duga.

Smatram svojom privilegijom da ću, ukoliko budem izabran za predsjednika Republike Hrvatske, služiti njezinim građanima i poreznim obveznicima.

Potpis:
Datum: